Koupání v pohádkových vodopádech. První den v Bosně.

22. 03. 2018 15:05:00
Bosna a Hercegovina ukrývá řadu přírodních a kulturních krás. Mezi nejkrásnější perly přírody na jihu Bosny patří Vodopády Kravica. Vodopády, které vás uchvátí a kam se budete chtít vracet.

Bosna a Hercegovina. Stát hluboce poznamenaný válkou. Stát mnoha vyznání a mnoha národností. Když jsme se doma zmínili, že část dovolené strávíme v Bosně, všichni z našeho okolí se hrozili a mumlali věty o muslimech, o minových polích a další děsivé myšlenky. Bosna a Hercegovina je opravdu země mnoha tváří s místy ještě nedotčenými turismem. Bosna a Hercegovina je ale hlavně země, které se nemusíte bát.

Nejnavštěvovanější turistické atrakce jsou na jihu země u hranice s Chorvatskem - často sem míří turisté právě z Chorvatska, kteří tráví týden u moře a nechají se zlákat na výlet do Mostaru nebo právě sem, k vodopádům Kravica. To jsou 2 hlavní lákadla Hercegoviny, turisticky velmi známá a hojně navštěvovaná. Neznamená to ale, že by zde bylo příliš přelidněno, turistů je dost, ale stále nesrovnatelně méně než v Chorvatsku. My jsme jako první místo navštívili vodopády Kravica, pohádkové vodopády, ukryté před zraky turistů v moři zeleně.

Naše cesta vedla ze Skradinu po dálnici až na sjezd Vrgorac (v sezóně tento úsek dálnice stál nekřesťanských 83 kun), odkud jsme směřovali po místní silničce na hraniční přechod Orah. Výhodou tohoto opuštěného přechodu jsou minimální čekací doby na hranici. Hranice vypadala opravdu jako přejezd z Evropy na Balkán, na bosenské straně byla jen malá budka a celníci kontrolovali maximálně foto na občankách. Nicméně musím říci, že tato část Bosny a Hercegoviny u chorvatských hranic vypadala z celého státu nejvíce zanedbaně a v jiných částech země byste nepoznali, že jste v zemi, která byla těžce poškozená válkou (o tom později).

Od hraničního přechodu jsme jeli do města Ljubuški, kde jsme vybrali z bankomatu potřebné konvertibilní marky - bosenskou měnu - a pokračovali ve směru Mostar. V další vesnici Studenci je značená odbočka k vodopádům Kravica, která vás dovede na velké moderní parkoviště evropského standardu. Na parkovišti najdeme auta všech možných států, protože vodopády patří mezi nejvíce propagovaná místa Bosny na severu Evropy, Polsku či anglosaských zemích. Poplatek za parkování zaplatíme společně se vstupenkami k vodopádům (v roce 2017 se platilo 2 KM za auto a 6 KM za dospělou osobu) v dřevěném domku u cesty vedoucí z parkoviště.

Pokud se chceme dostat k vodopádům, můžeme využít turistického vláčku nebo sejít po schodech dolů k řece. My jsme zvolili přímou cestu dolů po schodišti s dvěma vyhlídkami na vodopády. Ty vypadaly jako z jiného světa, vynořily se z nekonečné zeleně jako zjevení. První setkání s Bosnou a Hercegovinou nám ukázalo zeleně dostatek, přestože oblast u chorvatských hranic je docela vyprahlá.

Cestou jsme minuli prodejce domácích likérů v neodolatelných lahvičkách a s výrazným prodejním uměním. Jen jsme se otočili, už jsme měli kalíšek fíkového likéru a hned na to likér z granátového jablka. Nemohli jsme odolat a na zpáteční cestě zakoupili Šipák - to byl právě ten z granátového jablka - s krásnou etiketou s vodopády. A to v přepočtu za pouhých 75 Kč. Nákup suvenýrů zde a v okolí Mostaru doporučuji, protože v jiných částech země nebylo vůbec jednoduché nějaké zajímavé dárky sehnat.

U vodopádů se nachází několik občerstvení balkánského typu - dočtete se na internetu recenze dosti negativní a bohužel mají částečně pravdu. Občerstvení je nevzhledné a neuspořádané, o dost horší než naše další zkušenosti v Bosně. Na druhou stranu po příjezdu s Chorvatska vám ceny u vodopádů (přestože jsou na Bosnu dost vysoké) připadají pohádkově laciné.

Naopak koupání v samotných vodopádech je něco úžasného. Nádherně čistá voda, spousta ryb a hlavně příjemná masáž těla při plavání způsobená proudem vody z vodopádů. Naše děti si užili pozvolný vstup do vody a zase plavali až k samotnému vodopádu. Tady je sice ve vodě vyznačená zábrana, ale bez problémů se dostanete až pod vodopád, kde si můžete odpočinout a vyhřívat se na velkých pohodlných kamenech. Od vodopádů Kravica se nám opravdu nechtělo. Škoda, že je u břehu pouze málo místa - v sezoně je dost těžké najít pěkný flek na deku.

K vodopádům Kravica se tedy dostanete buď pěšky po schodech nebo delší cestou s kočárkem či turistickým vláčkem. Kočárek pak musíte nechat u prvního občerstvení, protože dál vede cesta po úzké lávce na druhou stranu řeky, odkud je výhled na vodopády a kde je přístup do vody. Ideální pro výlet s dětmi je sestup po schodech a návrat zpět vláčkem. Pokud se sem vydáte, určitě na vodopády jen tak nezapomenete. Společně s Mostarem, klášterem Blagaj a starobylým městečkem Počitelj, které jsou odsud v dosahu 30 - 60 minut autem patří vodopády k tomu nejhezčímu na jihu Bosny a Hercegoviny. Je to ale určitě nejlepší koupání u vodopádů v této části Evropy.

Autor: Jiří Hloušek | čtvrtek 22.3.2018 15:05 | karma článku: 15.04 | přečteno: 755x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 75 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 6.50 | Přečteno: 94 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 501 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.60 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 437

Mám dvě malé děti a miluji cestování. S dětmi navštěvujeme různá známá i méně známá místa v Evropě. Rád bych s vámi sdílel zážitky a zkušenosti z našich cest. Více fotografií k článkům i více příspěvků najdete na mé stránce www.sdetmipoevrope.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...